Hoog bezoek! Wijnmaakster Luiza Equizi komt 27 mei vertellen over haar wijnen.

De Abbazia di Novacella (of Kloster Neustift) ligt ten noorden van Bressanone (Brixen) in Alto Adige (Südtirol). De monniken zijn hier al 850 jaar geleden begonnen met wijn maken en dat maakt dit bedrijf één van de oudste wijnbedrijven ter wereld. Inmiddels laten de monniken het wijnmaken over aan specialisten en niet zonder resultaat: zo werd de wijnmaker, Celestino Lucin, in 2009 gekozen door Gambero Rosso als beste van Italië. Zaterdag 27 mei vanaf 13:30 is wijnmaakster Luiza Equizi in de wijnspeciaalzaak aan ’t Fnidsen om haar wijnen te laten proeven. Denk je nu ‘leuk en interessant!’ kom d...
Lees verder

Zomerse roséproeverij!

WINETASTING! YOU ARE INVITED!   Ontdek hoe mooi een glas rosé kan zijn! Dit kan nu heel goed aan de hand van de rosés die wij je laten proeven op de open proeverij. Maak kennis met de lichte Provence rosé maar ook met een diepgekleurde Spaanse Rioja.   De proeverij is gratis. Zaterdag 3 juni 13:00 - 17:00 uur Zondag 4 juni 13:00 - 17:00 uur  ...
Lees verder

Het aspergeseizoen is weer geopend!

Asperges zijn een van de mooiste en lekkerste groenten van de lente. Het seizoen van de Nederlandse asperges begint elk jaar in april en duurt officieel tot 24 juni. Asperges worden vooral rond Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant geteeld. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, en kunnen op verschillende manieren bereid worden. Witte asperges hebben een milde, verfijnde smaak en worden vaak gekookt of in soepen gebruikt. Groene asperges hebben een aardse, soms pittige smaak en een steviger beet. Ze zijn heerlijk gegrild of verwerkt in hartige taarten. Een belangrijk verschil tussen de twee is dat witte ...
Lees verder

’t Fnidsen!

Het is bijna zo ver..! Vanaf december wordt er hard gewerkt aan het nieuwe pand aan het Fnidsen. Een kleine indruk van hoe het er toen uitzag, en hoe het er op dit moment voor staat.   [caption id="attachment_11687" align="alignleft" width="143"] Het monumentale pand uit 1623.[/caption] [caption id="attachment_12005" align="alignleft" width="202"] Rootring-wijnen in de steigers.[/caption] [caption id="attachment_11685" align="alignleft" width="202"] De begane grond waar de wijnspeciaalzaak komt.[/caption] [caption id="attachment_11684" align="alignleft" width="204"] De begane grond.[/caption...
Lees verder

Jordan Wine Estate

Het prachtige wijnhuis ‘Jordan Wine Estate’ wordt geleid door Gary en Kathy Jordan. De ouders van Gary kochten het bijna 300 jaar oude wijndomein in 1982. De wijngaarden liggen in Stellenbosch op een hoogte van 160 – 400 meter. Het wijngebied met diverse bodemsoorten (terroir) wordt omringt door 3 bergen; Helderberg, Simonsberg en Drakenberg. Door de nabijheid van zowel de Indische als de Atlantische oceaan heerst er een mild mediterraan klimaat. De bodem en de geografische ligging zijn uitermate geschikt voor de aanplant van verschillende druivenrassen. Dichtbij de kust zorgt de oceaanwind voor verkoeli...
Lees verder

Rootring-wijnen nu óók in Bergen!

NIEUW binnen het shop-in-shop concept Hemeltjelief (Kleine Dorpsstraat 2, Bergen) sinds 1 april; Rootring-wijnen! Al bekend in Alkmaar, maar nu ook in Bergen. Hemeltjelief is een shop-in-shop concept in het centrum van Bergen. Yvonne Schut van Puur&Pittig is een van de deelnemers. Zij verkoopt mediterrane lekkernijen waaronder heerlijke oliën en azijn van de tap. Melila maakt mooie handgemaakte sieraden. Bij Wij kunt u terecht voor de ouderwetse echte kwaliteit keukendoeken en leuke cadeautjes voor kinderen. En Rootring-wijnen biedt een gevarieerd assortiment kwaliteitswijnen aan. Allemaal wijnen met...
Lees verder

Tafelen! Recept met wijnadvies!

Bruschetta (letterlijk 'geroosterd') is de wijze waarop boeren traditioneel hun brood op smaak brachten: ingewreven met knoflook en besprenkeld met olijfolie en zout. Dit heb je nodig voor 15 bruschetta: Ansjovis of Sardinetopping: 20 gemarineerde ansjovis of sardines Domaine Sainte Lucie MIP Classic Blanc| Frankrijk, Provence | Vermentino | €12,50 Deze wijn heeft een lichte kleur en dorstlessende geur- en smaakimpressies van citroen en groene appel. Van structuur is witte MIP Classic verleidelijk rijk en dorstlessend sappig met een aanhoudende afdronk.       Tomaat-...
Lees verder

Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen over .. WIJNTERMEN!

Wat betekent.. ANIMAAL? Een animale wijn doet je denken aan de Big Five uit Afrika of een grizzlybeer uit Canada die net uit zijn winterslaap is ontwaakt. Kortom: wilde beesten met een dikke (soms leerachtige) huid. Vooral bij oudere, rode wijnen die op eikenhout hebben gerijpt is dit vaak een teken van kwaliteit.      ASTRINGT? Een wijn is astringent als die een stroef, samentrekkend gevoel in je mond geeft. Dit wordt veroorzaakt door tannine en zuren in jonge rode wijn, en voelt alsof je in een te zure appel bijt.  MILLESIME? De term 'millésime' heeft alleen betrekking op champag...
Lees verder

De Morenillo druif

Morenillo, een Spaanse inheemse druif, een van de ongeveer 200 verschillende druivenrassen die je in Spanje tegen kunt komen, met de bekendste blauwe tempranillo voorop. Morenillo is wat dat betreft echt de Calimero onder de druiven. Hij is bijna uitgestorven, er staat nog maar zes hectare aangeplant. De druif is afkomstig uit Terra Alta, in het uiterste puntje van Catalunya. De naam betekent 'licht getint'; verwijzend naar de kleur van de schil. Wijnen van Morenillo zijn fluweelzacht en fris, met een laag alcoholgehalte.  Stop je neus in het glas en het is een feest van gedroogde bloemen en specerijen. Be...
Lees verder

De Encruzado druif

De Portugese Encruzado druif geeft witte kwaliteitswijnen. Ze kunnen fraaie aroma's ontwikkelen van rozen, viooltjes, maar ook van citroen en mineraliteit. De beste kunnen een rijping in houten vaten aan en hebben een flink bewaarpotentieel. De Encruzado komt uit de Portugese wijnregio Dão. Elders kom je hem eigenlijk niet tegen. De wijnmakers hebben de handen vol aan de Encruzado want het is geen makkelijke druif om wijn van de maken, hij oxideert bijvoorbeeld snel. Toch staat de Encruzado aangeschreven als de meest veelbelovende witte druif van Dão en verscheidene wijnmakers weten er bijzonder aardige wijn...
Lees verder

I Taste Red: The Science of Tasting Wine van Jamie Goode

Dit boek is een absolute aanrader als je meer wilt weten over hoe (wijn) waarnemen precies werkt en als je ertegen kunt dat heilige proefhuisjes omver worden geblazen. Kort gezegd gaat de basistheorie van de proefpraktijk uit van smaakpapillen die smaakreceptoren bevatten. Smaakreceptoren nemen smaken waar en sturen die als elektrische trillingen naar de hersenen. Vervolgens vertaalt het brein op basis van herkenning wat we proeven. Hoe meer je zult herkennen en des te 'beter' je gaat proeven. Althans, dit is één opvatting. Volgens Jamie Goode en ook G.M. Shepherd in Neurogastronomy: How the Brain Creates Fl...
Lees verder
woe-vrij 11.00-18.00 uur
zaterdag 10:00-17:00 uur
Achterstraat 14
1811 LJ Alkmaar
072 515 1250
info@rootring-wijnen.nl