Tafelen! Recept met wijnadvies!


Bruschetta (letterlijk ‘geroosterd’) is de wijze waarop boeren traditioneel hun brood op smaak brachten: ingewreven met knoflook en besprenkeld met olijfolie en zout.

Dit heb je nodig voor 15 bruschetta:

Ansjovis of Sardinetopping:

20 gemarineerde ansjovis of sardines

Domaine Sainte Lucie MIP Classic Blanc| Frankrijk, Provence | Vermentino | €12,50

Deze wijn heeft een lichte kleur en dorstlessende geur- en smaakimpressies van citroen en groene appel. Van structuur is witte MIP Classic verleidelijk rijk en dorstlessend sappig met een aanhoudende afdronk.

 

 

 

Tomaat-auberginetopping:
2 el extra vergine olijfolie
1 teentje knoflook, gepeld
1 kleine aubergine, in blokjes van 5 mm
2 cherrytomaten, in blokjes van 5 mm
zout
50 ml witte wijn
5 blaadjes salie, gehakt

Made In Provence Classic Rosé | Frankrijk, Provence | Syrah, Granache Noir, Cinsault | €12,50

Een heel licht getinte rosé met geur- en smaaknuances van rode vruchtjes en citrusfruit naast verleidelijke tonen van rozenblaadjes.

 

 

Worst-Bimitopping:
1 varkensworstje
80 g bimiroosjes (baby broccoli)
2 el extra vergine olijfolie
1 tl venkelzaad

Kaiken Terroir Torrontes | Argentinië, Salta | Torrontes | €10,90 

Aantrekkelijk lichtgele kleur met een groene schittering. Zeer aromatische neus met tonen van muskaat, tropisch fruit en een bloemig karakter. Een rijke en elegante smaak, waarbij de zuren goed in balans zijn. Een lange aangename afdronk.

 

Zo maak je het:
Verhit voor de tomaat-auberginetopping de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Kneus het teentje knoflook. Bak de knoflook in de pan op laag vuur voor goudbruin en haal uit de pan. Doe de aubergine en de tomaat in de pan en bestrooi met zout. Zet het vuur hoger, schenk de wijn erbij en laat ongeveer 10 minuten al roerend zachtjes koken., tot de wijn verdampt en de aubergine gaar is. Strooi de salie erover en zet apart.

Verwijder voor de worst-bimitopping het vel van de worst en rul het vlees met een houten lepel in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag, tot het gaar is. Breng een kleine pan met licht gezouten water aan de kook, doe de bimi erbij en laat 5 minuten koken. Giet af en doe bij de worst. Voeg de olie en het venkelzaad toe en laat al roerend 5 minuten garen zodat de smaken op elkaar in kunnen werken. Zet apart.

Zet de ovengrill aan. Verdeel de sneetjes brood over een bakplaat en zet ze 5 minuten onder de grill, tot het brood licht goudbruin is. Leg het brood op een bord en verdeel de tomaten-auberginetopping, de worst-bimitopping en de sardines- of ansjovistopping erover.