Australië wijnproeverij | donderdagavond 19 oktober | 19.30 – 22.00 uur


Thema: Australië
Wanneer: 19 oktober
Waar: Fnidsen 97
Start: 19.30 uur tot 22.00 uur
Kosten: 15,00 euro
Aanmelden: via info@rootring-wijnen.nl of bestel uw tickets hier.

In vergelijking met Europa is Australië een nieuw wijnland, met een frisse kijk op wijn. Alles kan, alles mag, zolang de smaak en de kwaliteit van de wijn maar goed zijn. Anders dan in Europa is er geen wijnwet met strenge regels over bijvoorbeeld toegestane druivensoorten in een bepaald gebied. Australische wijnmakers hebben geen last van dergelijke wettelijke beperkingen en beginnen gewoon bij de smaak. Een Australische wijnmaker vraagt zich voor alles af wat voor wijn hij (de wijnmaker is trouwens heel vaak een ‘zij’) wil maken en zoekt vervolgens uit met welke druiven, uit welke gebieden en met welke technieken dat het beste gaat lukken. Het wijnopleidingsniveau is hoog en de mensen die in de wijn  werken, hebben wereldwijd een enorme reputatie om hun technische deskundigheid.

Multiregionaal
Het grootste deel van de Australische wijngaarden ligt in het zuidoosten van het continent. Om wijnen te maken waarin zoet, zuur en alcohol in evenwicht zijn, worden dikwijls druiven uit verschillende streken gebruikt. Een wijnmaker haalt zo bijvoorbeeld, voor zijn Shiraz- Cabernet Sauvignon een deel van de druiven uit een warme klimaatzone en een ander deel uit een koelere wijngaard, ook al ligt die duizenden kilometers verder. De ‘warme’ partij levert kleur, suiker en rijpe tannine, het koele deel zorgt voor het zuur en de frisfruitige aroma’s.

Smaak van de druif
Hoewel terroirwijnen, wijnen van een specifieke bodem, in opkomst zijn, is Australië het land van de ‘varietals’. Dit zijn wijnen gemaakt van één druivensoort waarin je de smaak van de druif duidelijk herkent. De bekendste soorten zijn de exotisch fruitige Chardonnay, de weelderige Shiraz en de krachtige, kruidige Cabernet Sauvignon.

Van imitatie naar innovatie
Immigranten uit Europa brachten hun wijnstokken en wijncultuur mee naar Australië. Duitse immigranten werkten met riesling, Fransen met merlot en chardonnay, Italianen met Sangiovese; en allemaal probeerden ze de wijn van thuis na te maken. Latere generaties gingen experimenteren en ontwikkelden een volkomen eigen Aussie-wijnstijl. De smaak  werd fruitiger, zachter en rijker. Die volle wijnstijl sloot ook veel beter aan bij de pittige, vaak Aziatisch getinte fusiongerechten die in Australië veel voorkomen.

In Australië worden de druiven in februari en maart geplukt, als het op het zuidelijk halfrond herfst is.