Scheurebe
Van de witte Scheurebe druif worden droge en zoete wijnen gemaakt. De droge - mits goed gemaakt - kunnen fris en rijk zijn, met mooie zuren en sappig fruit van grapefruit en zwarte bessen. De beste blijven zich jaren ontwikkelen. Beroemder zijn de zoete wijnen van de Scheurebe. Die zijn rijk en breed van smaak, met eveneens frisse tonen van grapefruit.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
De Scheurebe is gekweekt door Georg Scheu uit Rheinhessen, die in 1915 de Riesling met de Silvaner kruiste. Dat dacht hij althans, want DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat het een kruising is tussen de Riesling en een nog onbekend druivenras.
Scheu probeerde niet zoals veel anderen een 'verbeterde Riesling' te kweken, maar een 'betere Silvaner'; Een Silvaner met meer aroma en meer resistentie tegen ziektes. Dat de Scheurebe betere wijnen geeft dan de Silvaner, dat durven we niet te beweren. Maar vast staat dat de Scheurebe in Duitsland prachtige zoete wijnen kan geven. Goede droge Scheurebes zijn minder makkelijker te maken, al hebben we enkele zeer goede versies geproefd.
In Oostenrijks Burgenland, Steiermark en het Weinviertel vind je de Scheurebe onder de wat merkwaardige naam Sämling 88. Ook de Oostenrijkse wijnboeren gebruiken hem vooral voor hun zoete wijnen.