Sémillon
Als je wilt weten hoe wijn van de Sémillon smaakt, kun je het beste eerst goed het etiket bestuderen. Want in verschillende landen en wijngebieden wordt hij op verschillende manieren gemaakt. Dat vertaalt zich in de smaak.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
Staat er 'Graves' of 'Pessac-Léognan' op, dan heb je te maken met een frisse witte wijn, elegant, iets notig en waarschijnlijk van Sémillon én Sauvignon Blanc. Staat er 'Hunter Valley' op de fles en is die twee of drie jaar oud, dan heb je te maken met een droge, zeer frisse wijn met fruitige citrus in de smaak. Een paar jaar later verdwijnt het fruit en komen er uitgesproken romige en rijpe tinten voor in de plaats. Prachtige wijnen!
Staat er 'Sauternes' op het etiket dan heb je te maken met een rijke, zijde-zachte dessert wijn met een weelderige smaak van ananas, mango, honing, perzik, basterd suiker en nog veel meer. Staat er tenslotte iets anders op het etiket, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een saaie bulkwijn.
De omgeving van Sauternes, in de Bordelais en vlak onder de stad Bordeaux, is de thuisbasis van de Sémillon. Zoals de meeste druiven uit dit beroemde gebied is ook de Sémillon in de 19de eeuw op wereldreis gegaan. Chili, Argentinië, Zuid-Afrika, Australië; overal werd hij in grote hoeveelheden aangeplant. Met grote teleurstellingen als belangrijkste resultaat. Massaal is hij weer verwijderd. Behalve in Zuid-Afrika en in Hunter Valley in Australië, waar hij uitstekende wijnen kan geven.
Dat komt doordat de Sémillon houdt van ingewikkelde weersomstandigheden. In de mistige ochtenden en zonnige middagen in Sauternes geeft hij zich over aan edele rotting en levert hij heerlijke dessertwijnen. In Hunter Valley geniet hij van sub-tropische stormen, afgewisseld met zeer hete zomerdagen en kurkdroge winters.
Maar in een normale wijngaard, met op het gezicht uitstekende omstandigheden, verveelt de Sémillon zich mateloos. En dat brengt hij tot uitdrukking in de lobbige, saaie smaak van de wijn.