Zweigelt
Wat de Grüner Veltliner is voor de witte wijn, dat is de blauwe Zweigelt voor de rode Oostenrijkse wijnen: Zo ongeveer de nationale trots. Hij is veel aangeplant en geeft weelderige, zeer fruitige rode wijnen.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
De Zweigelt kan verschillende gezichten hebben. Er is de jonge variant met tinten van jong rood fruit, op staal gerijpt en lekker om iets gekoeld te drinken.
Er zijn ook vollere Zweigelts, met vergelijkbare aroma's van rood fruit en gedroogde pruimen, maar vaak op hout gerijpt en kruidiger, met tannines. Echte toppers kunnen meer dan vijf jaar bewaard worden.
De Zweigelt is in 1922 in Oostenrijk gekruist door Friedrich Zweigelt. Hij combineert de elegantie van 'moeder' St. Laurent met de pit van zijn Blaufränkische 'vader'. Hij geeft mooie cépage wijnen maar Oostenrijkse wijnboeren mengen hem ook graag met bijvoorbeeld de Blaufränkische druif, Syrah, Merlot of Cabernet Sauvignon tot fraaie blends. Ook als rosé doet de Zweigelt het uitstekend: zeer fruitig en zwoel.