Loire proeverij | 20 juli 2017 | 19:30 – 21:30 uur


De Loire, ‘Le Jardin de France’

Het Loire dal omvat een sterk wisselend beeld: over vlakke oevers en zacht glooiende heuvels strekken zich wijngaarden, bossen en allerhande andere vormen van landbouw uit. Vandaar de bijnaam ‘Le Jardin de France’ (de tuin van Frankrijk).

De Loire is de langste rivier van Frankrijk (1012 km). De bron, Le Mont Gerbier de Jonc, ligt in de Ardèche in het Centraal Massief op 1400 m hoogte. Het begint als een bergstroompje, vervolgens neemt de Loire nabij Orléans een brede bocht naar het westen en vindt het verder als rivier zijn weg richting Atlantische Oceaan.

De streek Loire heeft 2 rijkdommen: de prachtige kastelen (UNESCO Werelderfgoed) zoals Chambord, Amboise, Chenonceau en Cheverny (kasteel Molensloot uit Kuifje) en het assortiment unieke wijnen: mousserend, wit, rosé, rood en droog, zoet en likeurwijnen. De wijngaarden liggen verspreid over het volledige dal. Er worden meer dan 100 verschillende wijnen geproduceerd. Het is de 3e grootste wijnregio van Frankrijk. Het is ook één van de oudste wijnproducerende Franse regio.

De Loire omvat verscheidene A.O.C. wijnen. De Route du Vin de Loire is met z’n 800 km de langste Franse wijnroute. In het oosten Le Centre met Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly Fumé (Sauvignon Blanc en Pinot Noir). Vervolgens de Touraine met Cheverny, Vouvray en Bourgueil (Chenin Blanc, Chardonnay, Cabernet Franc, Gamay en Côt). De Anjou en Saumur (Chenin Blanc, Cabernet Franc). Als laatste in het westen Pays Nantais met Muscadet (Melon de Bourgogne).

Het wordt een prachtige, zeer gevarieerde proeverij!

Datum:  Donderdag 20 juli 2017
Inloop: 19:30 – 21:30 uur
Thema: de Loire
Kosten: €15,00 euro
Aanmelden: via info@rootring-wijnen.nl of koop hier je ticket

Bron van de Loire in de Ardêche

Kasteel Cheverny

Wijngaarden