Spanje proeverij


Spanje is op basis van het beplante oppervlak het grootste wijnland ter wereld, maar door vele grote droge wijngebieden met lage opbrengsten per hectare is het qua volume pas de 3e producent ter wereld. Na toetreding tot de EG en de introductie va moderne technieken heeft de productie van Spaanse wijnen de laatste decennia een ware revolutie ondergaan.
Mede dankzij (veelal) jonge enthousiaste oenologen (wijnmakers) spelen Spaanse wijnen thans mee in de mondiale eredivisie.

 

Er zijn 5 Spaanse wijnstreken:

Noordelijke Spaanse wijnstreken

Hier is het koeler en valt vaak meer regen dan in de rest van Spanje.
Galicië

Rioja en Navarra

La Rioja is een van de bekendste wijngebieden van Spanje, de Rioja is het enige wijngebied welke de herkomstbenaming D.O.C. mag gebruiken.

Aragon

Chacoli/Txakolina

Chacoli (Baskisch: Txakolina) is een wijn die in Baskenland gemaakt wordt.

Centrale Spaanse wijnstreken

Het klimaat in het centrum van Spanje is vaak extreem: koude winters en zeer hete zomers.

Castillië – La Mancha

Het gebied ten zuiden en zuidoosten van Madrid is een groot wijnbouwgebied dat een groot deel van de regio Castillië -La Mancha omvat. La Mancha is tevens het grootste wijngebied van Spanje, gelegen ten zuiden van Madrid.
Castillië – Leon

In deze autonome regio vinden we enkele wijnbouwgebieden rond de rivier de Duero, voornamelijk in de provincie Valladolid.

Oostelijke Spaanse wijnstreken

Catalonië
Een grote strook langs de kust van de Middellandse Zee vanaf de grens met Frankrijk, maar hoofdzakelijk ten zuidwesten van Barcelona tot aan de rivier de Ebro.

Levante
In de provincies Valencia, Alicante en Murcia vinden we grote wijnbouwgebieden.

Zuidelijke Spaanse wijnstreken

Dit bevindt zich in de autonome regio Andalusië.

Hier bevindt zich ook het gebied rond Jerez de la Frontera, waar sherry gemaakt wordt.

Canarische eilanden wijnstreken
Men vindt hier 8 kleine wijnbouwgebieden.

Spanje heeft het geluk dat het over een breed scala van hoog kwalilitatieve inheemse druivensoorten beschikt, die edele wijnen produceren. Dankzij moderne vinificatietechnieken die de eigen kwaliteiten van de druif respecteren, zijn er veel hoogwaardige Spaanse variëteiten, zoals Albarino, Moscatel, Listan of Pedro Ximenez.

 

CAVA Proyecto Cu4tro Bubbles Brut
Cava is een Spaanse mousserende wijn, die vooral geproduceerd wordt in de Penedèsstreek, een wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië. Ook in Arragon en de Rioja wordt op kleinere schaal Cava gemaakt.
Cava bestaat traditioneel uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen: Macabeo, Xarel-lo en Parellada. Volgens de methode van de 2e gisting van minstens 9 maanden op de fles (método tradicional) krijgt het zijn koolzuur. Cava wordt op dezelfde manier als Champagne gemaakt. Een ‘echte’ cava is aan de vierpuntige ster onder de kurk te herkennen.


VERDEJO
Telmo Rodriquez Basa Rueda 2014
Dit is een van de beste Spaanse witte druivenrassen en de belangrijkste druivensoort van Rueda. Echter heeft de Verdejo 1000 jaar moeten wachten alvorens dit een kwaliteitsdruif werd. Dit komt doordat de Verdejo erg oxidatiegevoelig is, hierdoor was de Verdejo enorm geschikt om sherry te maken.
Op het moment van oogsten heeft ze een felgroene kleur. Ze wordt vroeg geoogst doordat ze sterk oxidatiegevoelig is. Ook is dan de oogsttemperatuur enorm belangrijk, plukken gebeurd hierdoor in de vroege ochtend.
In de neus uitgesproken aroma’s van grapefruit, citrus, bloesem en kruiden. Over het algemeen vertoont de Verdejo druif een karakteristieke lichte bittertoon.

GODELLO Telmo Rodriquez Gaba do Xil Godello 2014
Deze druif is het beste geschikt voor rijping op grote hoogte. Dit komt doordat ze een korte cyclus met kleine druifjes heeft die perfect gedijt tegen de hellingen van de vallei gaan.

De druif was echter al bekend in de tijd van de Romeinen, waarna ze jarenlang verdween. Gelukkig is ze weer helemaal terug met mooie aromatische witte wijnen. Aroma’s van limoenen, amandelen en kruiden met een mooie afdronk van exotisch fruit.

 

GARNACHA BLANCA Penedès ‘Indigena Blanco’ 2014 Parés Baltà
De Garnacha Blanca is een Spaanse druif die in vooral voorkomt in Priorato, Aragon, Carinena, Alella en Aragon. In Zuid-Frankrijk is het ras te vinden in de Roussillon, de Languedoc, de Côtes du Luberon en de zuidelijke Rhône. Hier worden ze Grenache Blanc genoemd. En in Catalunya als Liedoner. Ondanks dat de druif minder belangrijk als vroeger is, blijft het mondiaal gezien een belangrijke druif.
De Garnacha Blanca groeit het beste op een arme droge bodem en in een warm klimaat. De wijn is bleekgroen tot geel van kleur en ze zijn vaak droog, zacht en fruitig. De Garnacha Blanca geeft de wijn een hoog alcohol gehalte, een laag zuurgehalte en een volle smaak. Het aroma van de druif bestaat uit anijs, dille, venkel en bloemen. Soms worden de wijnen opgelegd op hout.

 


GARNACHA NOIR
Penedès ‘Indigena’ 2014 Parés Baltà
De Garnacha heeft een dunne schil met weinig kleur en is daarom ook zeer geschikt voor het maken van goede roséwijnen. Bovendien kan de Garnacha goed rijpen waardoor vaak een hoog suikergehalte gehaald wordt. Dit resulteert vaak tot een sterke, fruitige, bijna zoete wijn. Doordat de wijn goed in warme en droge gebieden groeit, vind je ze terug in Zuid-Frankrijk, Spanje, Zuid-Amerika en Californië. De Garnacha is wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn. Af een toen wordt ze ook wel gemengd met andere druivensoorten. In Frankrijk vind je ze in Rhônewijnen, onder andere in Châteauneuf-du-Pape. In het Spaanse Rioja gebied wordt ze vooral gemengd met de Tempranillo druif.

 

De Garnache wordt niet overal hetzelfde genoemd:

  • Cannonau op Sardinië
  • Garnacha is de Spaanse naam
  • Garnatxa is de Catalaanse naam


GARNACHA/GRACIANO/TEMPRANILLO
Telmo Rodriguez LZ 2014
De Rioja is een van de klassieke wijngebieden van Spanje. De bekendste wijnstreek van dit tegenwoordig zo populaire wijnland, op Jerez, het sherrygebied, na dan. Met de Spaanse wijnen is het hier in Nederland in de jaren zeventig allemaal zo’n beetje begonnen. De op Amerikaanse eikenhouten vaten gerijpte Rioja’s met hun uitbundige vanille-aroma´s sloegen hier al snel enorm aan. Als de wijnen houtrijping krijgen worden ze na de oogst gelagerd op voornamelijk Amerikaans eiken, hetgeen veel Rioja’s hun uitgesproken vanillekarakter verleent.

Deze rioja is bijzonder goed voor een rioja zonder houtrijping. Mooi zwoel en zacht in de neus met volop zwart fruit en een kruidige hint.

 

LISTAN NEGRO Valle de la Orotava ‘7 Fuentes’ 2014 Suertes del Marqués
Listán Negro (ook bekend als Listan Prieto) is een Spaanse druivensoort die gebruikt wordt voor de productie van rode wijn. Het is een veel gebruikte druivensoort op de Canarische Eilanden en dan met name Tenerife. De jonge wijnen van dit ras hebben zachte tannines, een aroma met veel fruit en kruiden in de smaak. In combinatie met de Listan Blanco worden er ook rosé wijnen van deze druif gemaakt. Listan Negro is de blauwe versie van de Palamino druif (Listan Blanco), die wordt gebruikt bij de productie van de versterkte wijn Sherry.

 

 

GRACIANO Barón de Ley Varietal Graciano 2012
De Graciano druif is een blauwe Spaanse druivensoort en heeft meestal een lage opbrengst. Het ras was bijna uitgestorven totdat de Rioja de DOCa. kreeg. Het is een kleine druif met een stevige schil en geeft wijnen een ongelooflijke finesse, mooie kleur en die goed kunnen rijpen. De Graciano is enkel en alleen in de Rioja te vinden en wordt eind oktober geoogst.

 

MATURANA Barón de Ley Varietal Maturana 2012
De Maturana druiven komen van de lager gelegen delen van de Los Almendros-wijngaard in Rioja Baja, op zo’n 400 meter boven zee niveau. De vergisting vindt gedurende 10 dagen plaats op RVS vaten, waarna een malolactische fermentatie op eikenhout volgt die zo’n 30 dagen in beslag neemt. Daarna volgt een rijping van 6 maanden op Amerikaans eiken vaten. Tot slot steekt men de wijn over op Europees eiken, alwaar hij nog 12 maanden wacht op botteling. Na al deze inspanningen en het lange wachten is dan een wijn ontstaan die dieppaars van kleur is, een intense geur van donker fruit, zwarte bessen, koffie, chocolade en tabak heeft, en gespierd en stoer van smaak is. Een perfecte metgezel van geroosterd lamsvlees, rood vlees of wild.

 

De wijnmakers van Barón de Ley creëerden een bijzondere noviteit. Drie wijnen, gemaakt van drie belangrijke druivenrassen voor Rioja: de “Varietales”. De Graciano druiven groeien op de Los Almendros-wijngaard, gelegen in Rioja Baja, een subgebied met mediterrane weersinvloeden, op zo’n 450 meter boven zeeniveau. Het sap fermenteert gedurende 10 dagen op RVS, en ondergaat daarna nog een malolactische vergisting gedurende 15 dagen. De dan ontstane wijn krijgt 15 maand
en rijping op Amerikaans eikenhouten vaten. Het eindproduct is diep kersenrood van kleur, met een intense neus van rood bosfruit, zwarte bes en vanille. De wijn is vol en fluwelig, maar fris van smaak, met mooie afgeronde tannine en een lange, nazinderende afdronk. Een onweerstaanbare begeleider van rood vlees, wild en harde kazen.

                     

 

TEMPRANILLO/CABERNET SAUVIGNON Barón de Ley Finca Monasterio 2012
Na een zeer strenge selectie in de wijngaard worden de rijpe druiven voor de Finca Monasterio met de hand geoogst en zeer voorzichtig in 15-kilo kratjes voor een volgende controle naar de selectietafel vervoerd. Uiteindelijk komen alleen de allerbeste hele druifjes in aanmerking voor kneuzing. In speciaal voor deze wijn ontworpen vaten komt de fermentatie tijdens de ongeve
er 15 dagen durende schilinweking op gang. Door diverse keren de most te verpompen kunnen alle aroma’s, kleur en kracht uit de Tempranillo (60%) en overige druiven (onder andere de in Rioja verboden Cabernet Sauvignon!) opgenomen worden in de wijn en ontstaat bij 30 graden Celsius het gewenste alcoholpercentage. De rijping vindt 18 maanden plaats op Amerikaanse en Franse eiken vaten van verschillende toasting. Pas aan het einde van de opvoeding wordt de uiteindelijke wijn samengesteld uit de diverse cuvées. Nadat ook deze versneden wijn een maand vatrijping heeft ondergaan wordt hij gebotteld en krijgt de fles zijn kenmerkende metalen etiket met kloosterbel. De intens donker paarse kleur van de wijn voorspelt z’n concentratie: stevig, rijp, zwarte bessenfruit, koffietonen, zoethout, kruiderijen en chocola. Bovendien is de Finca Monasterio met zijn aangename tannines fluweelzacht, is hij mondvullend, gul en goed in balans. De langdurige afdronk is verleidelijk en doet verlangen naar een volgende slok. Verfijnde wijn en ideale begeleider van gegrild en geroosterd vlees.