Wijnproeverij

Datum:  19 oktober 2017
Inloop: 19:30 – 22:00 uur
Thema: Australië
Kosten: €15,00 euro
Aanmelden: via info@rootring-wijnen.nl of bestel uw tickets hier.
Informatie: 
Australische wijnen zijn gul, mondvullend, zacht en uitgesproken fruitig. Smaakbommetjes die, doordat ze volledig in balans zijn, makkelijk drinken en niet gauw vervelen. Hoe doen ze dat, daar in Down Under?
In vergelijking met Europa is Australië een nieuw wijnland, met een frisse kijk op wijn. Alles kan, alles mag, zolang de smaak en de kwaliteit van de wijn maar deugen. Anders dan in Europa is er geen wijnwet met strenge regels over bijvoorbeeld toegestane  druivensoorten in een bepaald gebied. Australische wijnmakers hebben geen last van dergelijke wettelijke beperkingen en beginnen gewoon bij de smaak. Een Australische wijnmaker vraagt zich voor alles af wat voor wijn hij (de wijnmaker is trouwens heel vaak een ‘zij’) wil maken en zoekt vervolgens uit met welke druiven, uit welke gebieden en met welke technieken dat het beste gaat lukken. Het wijnopleidingsniveau is hoog en de mensen die in de wijn  werken, hebben wereldwijd een enorme reputatie om hun technische deskundigheid.

Duitsland kent 13 kwaliteitswijnbouwgebieden. Op twee na in het voormalige Oost-Duitsland, zijn deze gesitueerd in het zuidwesten en westen. Zes ervan liggen in de deelstaat Rheinland-Pfalz. Naast de kwaliteitswijnbouwgebieden zijn er nog wijngaarden verspreid over andere delen van het land. Onder andere in het noorden van het land worden tafel- en landwijnen geproduceerd.

Jaarlijks wordt er een wijnkoningin gekozen om de consument over de wijn uit deze 13 wijnbouwgebieden te informeren.

Duitse wijnbouwers proberen een harmonie te vinden tussen zuur en zoet in hun wijnen. Door de tamelijk noordelijke ligging, rijpen de druiven traag en wordt er dikwijls laat geoogst.

De wijnstokken in Duitsland zijn door de Romeinen naar het Moezelgebied en Rijndal gebracht om hun legers te voorzien van wijn. Na de val van het Romeinse Rijk hielden voornamelijk kloosters zich bezig met de wijnbouw. Wijngaardnamen als Klostergarten, Jesuïtenhof, Kirchenstift enz., herinneren daar nog steeds aan. In de middeleeuwen groeide het areaal met druivenstokken tot meer dan 300.000 ha. Dat is drie keer zoveel als wat er tegenwoordig staat. Het middeleeuws klimaatoptimum heeft daar zeker aan bijgedragen. In deze tijd was Duitsland het tweede belangrijkste wijnland, na Frankrijk. Men produceerde niet uitsluitend witte wijnen. Uit citaten van Shakespeare blijkt dat Duitse wijn hoofdzakelijk rood was, van de pinot noir.

 

Bij Rootring-wijnen staat het proeven van wijn hoog in het vaandel. Proef verschillende wijnen en oordeel zelf wat je lekker vindt. Dat kan door zelf veel verschillende wijnen te kopen en te proeven, maar ook door deel te nemen aan een wijnproeverij. Dit is niet alleen een bijzonder gezellige aangelegenheid, ook erg leerzaam.

Rootring-wijnen organiseert regelmatig proeverijen waar je in contact kunt komen met een grote diversiteit aan wijnen uit verschillende landen, gemaakt van verschillende druivensoorten. Uiteraard gepaard met deskundige uitleg over wat je proeft. 

Daarnaast is het ook mogelijk om in samenwerking met ons een proeverij te organiseren. Samen met vrienden, familie, collega’s of (zaken)relaties een middag of avond heerlijke wijnen proeven en ontdekken welke wijn het beste bij jou en je favoriete gerechten past.

In overleg stellen we een proeverij-op-maat voor je samen. Gezelligheid vormt hierbij de rode draad. Jij en je gasten ervaren waar je op kunt letten tijdens de proeverij. Vanaf de kleur, de neus tot en met de afdronk laten wij je op positieve wijze genieten van de verschillende wijnen.

Wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem dan contact met ons op via info@rootring-wijnen.nl
of bel 06-42116864