Wijnweetje

WIJNEN & WIJNEN

Vrijdag 7 april

SPAANS WIT

Noem een Spaanse vino blanco en in negen van de tien gevallen zal men zeggen. ' Verdejo!' Toch valt deze variëteit buiten de top 3 van witte druivenrassen in Spanje. Op plaats 1 staat, trots en ongenaakbaar. Airén. Geen bekende naam voor de gemiddelde wijndrinker, maar deze druif (vooral present in de uitgestrekte La Manchastreek) wordt behalve in blends vooral gebruikt voor verstrekte alcoholische dranken. Nummer 2 is Macabeo, waarvan wel veel monovariëtele wijnen worden gemaakt (en die vaak ook nog eens heerlijk smaken). Deze druif wordt gevolgd door de relatief onbekende Cayetana Blanca. En dan, eindelijk zien we op plaats 4 (met circa 20.000 ha). Iets verder naar beneden vind je overigens ook nog heerlijke variëteiten. Wat bv. te denken van de Galicische druiven Albariño (een kleine 6000 ha) en Godello (circa 1000 ha). Zij doen het meer dan heerlijk met zo'n beetje alles wat uit zee op je bord kan belanden.


Dinsdag 21 maart

LENTE

We zetten vandaag een streep onder de winter en dat betekent dat er de komende tijd van alles gaat gebeuren in de wijngaard. Als het niet al te extreem koud is geweest zullen de druivenstokken vol goede moed aan een nieuwe cycles beginnen. Allereerst beginnen de sappen in de planten weer te stromen en krijgen de knoppen op de stammen een wat katoenachtig uiterlijk. Hierna verschijnen de eerste blaadjes plus tal van kleine bloemtrosjes, die al gauw veel weg hebben van minidruifjes. Dit is een gevaarlijke fase: gaat het nu nog flink vriezen 's nachts, dan kan je een goede oogst wel vergeten. Na de bestuiving breekt de bloeitijd aan. (We zijn intussen in juni beland) waarbij de minidruifjes langzaam maar zeker in échte druiven veranderen en een keur aan suikers, zuren én aroma's ontwikkelen. Afhankelijjk van de variëteit en de klimataologische omstandigheden worden de druiven vervolgens meestal in september of oktober geoogst en kan het fermentatiefeest beginnen.


Zaterdag/Zondag 11/12 Maart

FRANKRIJK - IN DE MIN

In 2010 waren er zo'n 70.000 wijnmakers actief in Frankrijk. Tien jaar later waren dat er volgens publicatie van Meininger's Wine Business Internationaal nog maar 59.000 - met andere woorden; er verdwijnen per jaar ruim 1000 vignerons, althans uit hun vakgebied! Deze trend sluit aan op de grote uitloop in andere delen van de agrarische sector; in hetzelfde tijdsbestek trokken in totaal zo'n 100.000 Fanse landbouwers de stekker uit hun bedrijf trokken in totaal zo'n 100.000 Franse Landbouwerd de stekker uit hun bedrijf (waarmee het totale aantal actieve firma's op ruim 400.000 komt). Vaak betreft het de wat kleinere bedrijven, die niet tegen de grotere concurenten kunnen opboksen. Verder speelt vergrijzing een grote rol. Momenteel is één op de vier boeren ouder dan 60 jaar, zodat tal van familiebedrijven gevaar lopen, zeker ook in de wijnbouw. Gevolg is dat de gemiddelde Franse wijngaardoppervlakte per bedrijf met 3 hectare is gestegen tot 19ha. In Nouvelle-Aquitaine (waartoe o.a. Bordeaux behoort) ligt het gemiddelde zelfs op 37 ha (negen ha meer dan in 2010)

Ons assortiment van de Franse wijnen is: https://rootring-wijnen.nl/alle-producten#land=1


Zaterdag/Zondag 04/05 Maart

SILVANER

De Silvaner, een witte druif die vooral populair is in Franken en daar goed gedijt op een bodem van Muschelkalk en Keuper. Anders dan b.v. Riesling geeft deze varieteit pas op leeftijd (vanaf 20 of 30 jaar) prima wijndruiven. Evenzeer opvallend is dat hij goed rijpt op fles en tientallen jaren bewaard kan worden, iets wat weinig witte wijnen gegeven is. Goed voorbeeld zijn de wijnen van Burgerspital Würzburg, waar een 'schatkamer' is met een tal van oude tot stokoude wijnen (één wijn stamt zelf uit 1540). Op speciale momenten serveert men in het bijbehorende restaurant Silvaners van wel 60 jaar oud die prima vombineren met visgerechten en vaners van wel 60 jaar oud die prima combineren met visgerechten en schelpdieren, maar óók met een niet al te kruidige lamsbout. Deze flessen op leeftijd worden ieder 25 jaar heel even geopend, snel geanalyseerd en vervolgens van een nieuwe kurk voorzien, zodat ze in alle rust en in de beste conditie van hun oude dag kunnen genieten.

Onze wijnen met silvaner druif zijn: https://rootring-wijnen.nl/druif/silvaner


Maandag 20 Februari

ANTOIN PETERS

We zijn ons aan het voorbereiden op de wijnproeverij voor vanavond met het thema Oostenrijk. Een maandelijks terug kerende wijnproeverij met elke maand een ander thema. Nathan en Martijn beide vinologen delen hun kennis op deze avond in 't Fnidsen in Alkmaar. Ze worden er zelf in ieder geval heel blij van.

Zo ook Antoin Peters lees ik in de wijnkalender van deze dag 20 Februari. Sinds zijn studententijd is hij met wijn bezig. Hij ziet het als een eindeloze ontdekkingstocht. Je leert niet alleen meer over de wijn zelf, maar bijvoorbeeld ook over de geografie en geschiedenis van een land, bodemsoorten, klimaatverandering en ga zo maar door. Maar uiteindelijk blijft proeven het allerleuks.

En zo is het ook voor Martijn en Nathan en op 17, 18 & 19 maart delen ze ook hun kennis op het Alkmaarse Wijnevenement VINI AMICI. In de grote Sint Laurenskerk vind dit plaats. Rootring-wijnen heeft zo 30 wijnen open staan om te proeven. Hier kunt u u kaarten bestellen: https://www.viniamici.nl

Antoin zegt: ' Een zeer goede wijn moet voldoen aan de perfecte balans tussen fruit, zuren, bitters, hout, jaargang, alcohol enz. Het moet in goede harmonie zijn. Wijn moet verrassen, iets spannends zijn en uniek daar wordt hij heel blij van.


Zaterdag /Zondag 04/05 Februari

WIJN WERELDWIJD

In totaal zijn zo'n 7,3 miljoen hectare op aarde beplant met druivenstokken. De vruchten worden voornamelijk voor wijn ingezet, maar ook voor sap, tafeldruiven en rozijnen. Oua areaal is Spanje wereldleider met circa 960.000 ha, gevolgd door Frankrijk (bijna 800 kha), Chnia (785 kha) en Italië (719 kha). De geschatte wereldwijnproductie ligt rond de 260 miljoen ha en hier is Italië koploper met 49,1 mhl (2020), vóór Frankijk (46,6 mhl) en Spanje (40,7 mhl). De VS bezetten plaats 4, op een groot wijnmeer afstand, met 22,8 mhl. De wereldwijnconsumptie ligt rond de 240 mhl, maar vertoont in moeilijke tijden (Covid, financiële crisis) doorgaans een lichte daling van een paar procent. Hier zijn de VS koplopers, met circa 33 mhl, gevolgd door Frankrijk (24,7 mhl), Italië (24,5 mhl) en Duitsland (19,8 mhl). In dit statistiekje komen we ook Nederland tegen: we drinken met z'n allen zo'n 3,5 mhl wijn, waarmee we op plaats 15 komen.


Zaterdag 21 januari 2023

Wait, What?!

Een glas rode wijn staat gelijk aan een uur sporten?

Het is namelijk bewezen dat een glas rode wijn gelijk staat aan een heel uur sporten. Ja, echt waar. Hoe dit precies zit leggen we je graag uit. Het onderzoek is gedaan door Jason Dyck. Hij onderzocht patiënten die niet in staat zijn om te sporten, ondanks het feit dat ze dat wél graag zouden willen. Hiervoor bestudeerde hij het plyfenol genaamd reveratrol, wat eigenlijk een antioxidant is (volg je het nog?). Dit atioxidant zorgt voor het goede nieuws, want deze zou een gunstig efffect op je gezondheid hebben. Wat waar komt dit antioxidant in voor? Onder meer in fruit, noten en plantensoorten. Maar ook in wijn! Want wijn is natuurlijk gemaakt van druiven.

Volgens Dyck kan dit bijzondere antioxidant zelfs lichaamsbewegingen nabootsen. Hierdoor zou je dezelfde voordelen kunnen ervaren als wanneer je in de sportschool traint. Maar het wordt nog beter, want het onderzoek toonde ook aan dat deze stof het trainen en je prestaties kan verbeteren. Win-win!

Witte wijnliefhebbers hebben helaas pech. Het effect van 'een uur trainen' bereik je alleen wanneer je rode wijn drinkt. Resveratol zit namelijk in de schil van blauwe druiven. Helaas is het ook niet zo dat elk glas wijn gelijk staat aan een uur sporten. Dus wanneer je een hele fles wijn leegdrinkt, betekent dit niet dat je voor vijf uur hebt gesport. Daarnaast blijft het belangrijk dat je regelmatig beweegt, want rode wijn kan helaas niet alle voordelen van lichaamsbeweging vervangen. Daarin moeten we realistisch blijven.

Een glaasje rode wijn bij het eten of de borrel is dus helemaal niet erg. Rode wijn is zelfs een van de beste keuzes als je wijn gaat drinken. Geniet van elke glas wij om optimaal van de voordelen te profiteren. Proost!


Donderdag 19 januari 2023

HOE PROEF JE WIJN?

Hoe proef je wijn? Wereldwijd is DE algemeen geaccepteerde manier van wijn proeven: Kijk (1) eerst naar de kleur. wals en ruik (2) dan voordat je proeft (3). En dan beoordelen (4) natuurlijk.

Tijdens het proeven, stap 3, let je op niet op aroma’s, maar op: zuurgraad, zoetheid, tannines en alcoholgehalte.

Kurk: Wereldwijd is ongeveer 1% van alle wijn besmet met de wijnfout: ‘kurk’. Kurk ruikt naar schimmelige kelder, of naar nat karton. Mocht je dit ruiken is het helemaal OK om een andere wijn te vragen.

Wist je dat een wijn met schroefdop ook ‘kurk’ kan hebben? Deze wijnfout wordt veroorzaakt door de schimmel TCA, die in kurken voorkomt, maar ook in kelders, vaten etc.

Wijn & Spijs combinatie: Door de kenmerken van een wijn af te stemmen op de dominante smaken, elementen en 'body' van je gerecht, kun je zowel je wijn als het gerecht naar een hoger niveau tillen.

Have fun......


Zaterdag/Zondag 14/15 januari 2023

WIJN AAN DE DEUR

Veel wordt tegenwoordig on-line of via marketing op sociale media verkocht. Maar niet alles, zo bleek toen op een dag een Chileense man aanbelde bij wijnexpert Esmee Langereis. Javier Hernandez, want zo heette de man, wilde haar graag kennis laten maken met een wijn die zijn familie in de Itatavallei in zijn vaderland had geproduceerd. Samen met zijn vader, oom en en neef startte hij een kleine coöperatie die onder meer een bijzondere wijn (Escuela Vieja) van zeer oude stokken van de lokale variëteit Pais levert. Daarbij laten ze zich leiden door biodynamische beginselen, zoals de maankalender (waarmee o.a. het oogstmomentbepaald wordt). Over het resultaat schreef een enthousiaste Langereis; ' Een dondere, krachtige wijn, met toch het meest zachtaardige karakter. Door het late oogstmoment is ie wat jammy, onder de oppervlakte sluimert een aardse bloederigheid. Dan: pure chocolade met viooltjes (...) Na een paar glazen herken je de essentie van Escuela Vieja: lieve, eerlijke wijn met een unieke gentle power, diepgang en concentratie, met dank aan de respectabele leeftijd van de stokken.

Rootring-wijnen heeft ook altijd wijn open staan die u kunt proeven. Wijn met verhaal waar Martijn en Nathan veel over kunnen vertellen. Welkom!


6 januari 2023

WIJNLANDEN 1862

In 1862, kort voor de druifluis Phylloxera genadeloos zou toeslaan in de Europese wijngaarden, vond er in London een internationela wijnbeurs plaats. Uiteraard was Frankrijk (inclusief haar koloniën) qua exposantie de nummer één, met maar liefst 1248 producten. Spanje kwam op de tweede plek (218), gevolgd door Portugal (163), Italië (142) en Oostenrijk (102). Duitsland bestond toen nog niet zodanig, maar er waren wel degelijk Duitse wijnmakers aanwezig in London, b.v. uit Pruisen (14), Hessen (13), Baden (12) en Nassau/Rheingau (6). Opvallend genoeg stonden er ook toen al bijna 30 vertegenwoordigers uit Austalië op de beurs, plus 12 uit Turkije, 12 uit Griekenland én 8 winemakers uit Engeland. Uit Peru reisden 3 procucten af naar de Britse hoofdstad, uit België één, uit Nederland geen.

Rootring Wijnen
Om Rootring te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.
0
18
100

Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze cookie- en privacyvoorwaarden en verklaar je dat je 18 jaar of ouder bent.