Wijnweetje

WIJNEN & WIJNEN

Zaterdag 21 januari 2023

Wait, What?!

Een glas rode wijn staat gelijk aan een uur sporten?

Het is namelijk bewezen dat een glas rode wijn gelijk staat aan een heel uur sporten. Ja, echt waar. Hoe dit precies zit leggen we je graag uit. Het onderzoek is gedaan door Jason Dyck. Hij onderzocht patiënten die niet in staat zijn om te sporten, ondanks het feit dat ze dat wél graag zouden willen. Hiervoor bestudeerde hij het plyfenol genaamd reveratrol, wat eigenlijk een antioxidant is (volg je het nog?). Dit atioxidant zorgt voor het goede nieuws, want deze zou een gunstig efffect op je gezondheid hebben. Wat waar komt dit antioxidant in voor? Onder meer in fruit, noten en plantensoorten. Maar ook in wijn! Want wijn is natuurlijk gemaakt van druiven.

Volgens Dyck kan dit bijzondere antioxidant zelfs lichaamsbewegingen nabootsen. Hierdoor zou je dezelfde voordelen kunnen ervaren als wanneer je in de sportschool traint. Maar het wordt nog beter, want het onderzoek toonde ook aan dat deze stof het trainen en je prestaties kan verbeteren. Win-win!

Witte wijnliefhebbers hebben helaas pech. Het effect van 'een uur trainen' bereik je alleen wanneer je rode wijn drinkt. Resveratol zit namelijk in de schil van blauwe druiven. Helaas is het ook niet zo dat elk glas wijn gelijk staat aan een uur sporten. Dus wanneer je een hele fles wijn leegdrinkt, betekent dit niet dat je voor vijf uur hebt gesport. Daarnaast blijft het belangrijk dat je regelmatig beweegt, want rode wijn kan helaas niet alle voordelen van lichaamsbeweging vervangen. Daarin moeten we realistisch blijven.

Een glaasje rode wijn bij het eten of de borrel is dus helemaal niet erg. Rode wijn is zelfs een van de beste keuzes als je wijn gaat drinken. Geniet van elke glas wij om optimaal van de voordelen te profiteren. Proost!


Donderdag 19 januari 2023

HOE PROEF JE WIJN?

Hoe proef je wijn? Wereldwijd is DE algemeen geaccepteerde manier van wijn proeven: Kijk (1) eerst naar de kleur. wals en ruik (2) dan voordat je proeft (3). En dan beoordelen (4) natuurlijk.

Tijdens het proeven, stap 3, let je op niet op aroma’s, maar op: zuurgraad, zoetheid, tannines en alcoholgehalte.

Kurk: Wereldwijd is ongeveer 1% van alle wijn besmet met de wijnfout: ‘kurk’. Kurk ruikt naar schimmelige kelder, of naar nat karton. Mocht je dit ruiken is het helemaal OK om een andere wijn te vragen.

Wist je dat een wijn met schroefdop ook ‘kurk’ kan hebben? Deze wijnfout wordt veroorzaakt door de schimmel TCA, die in kurken voorkomt, maar ook in kelders, vaten etc.

Wijn & Spijs combinatie: Door de kenmerken van een wijn af te stemmen op de dominante smaken, elementen en 'body' van je gerecht, kun je zowel je wijn als het gerecht naar een hoger niveau tillen.

Have fun......


Zaterdag/Zondag 14/15 januari 2023

WIJN AAN DE DEUR

Veel wordt tegenwoordig on-line of via marketing op sociale media verkocht. Maar niet alles, zo bleek toen op een dag een Chileense man aanbelde bij wijnexpert Esmee Langereis. Javier Hernandez, want zo heette de man, wilde haar graag kennis laten maken met een wijn die zijn familie in de Itatavallei in zijn vaderland had geproduceerd. Samen met zijn vader, oom en en neef startte hij een kleine coöperatie die onder meer een bijzondere wijn (Escuela Vieja) van zeer oude stokken van de lokale variëteit Pais levert. Daarbij laten ze zich leiden door biodynamische beginselen, zoals de maankalender (waarmee o.a. het oogstmomentbepaald wordt). Over het resultaat schreef een enthousiaste Langereis; ' Een dondere, krachtige wijn, met toch het meest zachtaardige karakter. Door het late oogstmoment is ie wat jammy, onder de oppervlakte sluimert een aardse bloederigheid. Dan: pure chocolade met viooltjes (...) Na een paar glazen herken je de essentie van Escuela Vieja: lieve, eerlijke wijn met een unieke gentle power, diepgang en concentratie, met dank aan de respectabele leeftijd van de stokken.

Rootring-wijnen heeft ook altijd wijn open staan die u kunt proeven. Wijn met verhaal waar Martijn en Nathan veel over kunnen vertellen. Welkom!


6 januari 2023

WIJNLANDEN 1862

In 1862, kort voor de druifluis Phylloxera genadeloos zou toeslaan in de Europese wijngaarden, vond er in London een internationela wijnbeurs plaats. Uiteraard was Frankrijk (inclusief haar koloniën) qua exposantie de nummer één, met maar liefst 1248 producten. Spanje kwam op de tweede plek (218), gevolgd door Portugal (163), Italië (142) en Oostenrijk (102). Duitsland bestond toen nog niet zodanig, maar er waren wel degelijk Duitse wijnmakers aanwezig in London, b.v. uit Pruisen (14), Hessen (13), Baden (12) en Nassau/Rheingau (6). Opvallend genoeg stonden er ook toen al bijna 30 vertegenwoordigers uit Austalië op de beurs, plus 12 uit Turkije, 12 uit Griekenland én 8 winemakers uit Engeland. Uit Peru reisden 3 procucten af naar de Britse hoofdstad, uit België één, uit Nederland geen.

Rootring Wijnen
Om Rootring te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.
0
18
100

Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze cookie- en privacyvoorwaarden en verklaar je dat je 18 jaar of ouder bent.