Alvarinho
De Alvarinho of Alvariño druif wordt meestal vroeg geoogst. Hij geeft dan lichte, verfrissende witte wijnen met een smaak van vers geperste grapefruit en citroen. Vaak met een pittige mineralige ondersteuning. Is de Alvarinho laat geoogst, dan smaakt hij onvergelijkbaar rijper met tonen van abrikoos en perzik.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.















Vooral uit het Portugese wijngebied Vinho Verde kennen we de Alvarinho. Ze laten hem daar op pergola's groeien, om een zo hoog mogelijke opbrengst per hectare te krijgen. Ze oogsten hem jong want ze houden van frisse, beendroge witte Vinho Verde. En daarom is de fonkelfrisse Alvarinho hun grote vriend. Sommige wijnmakers laten hem lang rijpen. Dan verandert de Alvarinho van gedaante en geeft hij rijk exotisch sap met een stevige smaak en een lange afdronk
Ook in Spanje zijn ze er dol op, zij noemen hem Albariño. Vooral in het noordelijke Galicië, dicht tegen de Portugese grens, hebben de Spanjaarden hem aangeplant. De Alvariño is verantwoordelijk voor de enorm toegenomen populariteit van de regio Rías Baixas, waar ze hem graag mengen met bijvoorbeeld Torrontés en Treixadura.