Malvasia
Witte wijnen van de Malvasia hebben een kenmerkend nootachtig karakter en dikwijls een geur van gedroogd fruit en sinaasappelschil. Over het algemeen zijn het vrij rijpe wijnen die prima samen gaan met gegrilde vis. Je vindt de Malvasia vooral in landen aan de Middenlandse Zee.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
De Malvasia is een zeer oud druivenras, waarschijnlijk komt hij uit Griekenland. Tegenwoordig komt hij in verscheidene variëteiten, voornamelijk in Spanje, Portugal en Italië voor. Witte Rioja is bijvoorbeeld meestal een blend van Viura en Malvasia. En in Italië groeien verscheidene Malvasia soorten als Malvasia di Candia Aromatica, Malvasia de Casorzo en Malvasia del Lazio. Op Madeira vind je de Malvasia Fina, die hier dan weer Bual wordt genoemd.
In Toscane wordt hij dikwijls gemengd met de Trebbiano druif. Minder bekend is dat hij een belangrijk ingrediënt is van de Portugese Madeira. Mogelijk omdat hij op het gelijknamige eiland tot het Engels klinkende ‘Malmsey’ is verbasterd.
Ook in Kroatië en in het Westen van Slovenië is een fles Malvasia - of 'Malvazija' zoals hij hier genoemd wordt - een veel gekozen begeleider van gegrilde vis met knoflook en spinazie.