Riesling
De knisperend frisse Riesling is een van de kwalitatief mooiste druiven ter wereld. Hij geeft slanke en elegante witte wijnen met een frisse zuurgraad. Hij kan een breed scala aan aan geuren en smaken hebben: van perzik, grapefruit, groene appel, tot vers gemaaid gras, rozenblaadjes en honing.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
De bodem waarop de Riesling groeit is van grote invloed op de geur en de smaak. Een Riesling van löss smaakt anders dan een Riesling die op een bodem met veel graniet, of kalk is verbouwd.
De Riesling is zowel beroemd als berucht om zijn 'goût de pétrole: een olie-achtige toon in de geur. Eigenlijk een fout, maar sommige liefhebbers kunnen niet genoeg van deze 'fout' krijgen.
Een andere kwaliteit van de Riesling is zijn rijpingspotentieel. De (betere) Riesling is één van de weinige witte wijnen die jaren bewaard kan worden. Ze worden rijker van smaak en ontwikkelen allerlei nieuwe geuren en smaken.
Je vindt de Riesling vooral in Duitsland en Frankrijk. In de Moezel, de Rheingau, de Pfalz en in de Elzas worden er bijvoorbeeld geweldige wijnen van gemaakt. Hoewel minder bekend doet Oostenrijk daar niet voor onder. Rieslings uit Wachau, Kremstal of Kamptal behoren eveneens tot de wereldtop. Deze Rieslings hebben vaak meer perzik en abrikoos in de neus dan de strakkere Duitsers.
De Riesling is (waarschijnlijk) een kruising van de Weisser Heunisch en de Traminer. De eerste is bijna uitgestorven. De laatste verklaart de veelzijdige geuren die je in de wijn kan aantreffen.