Cabernet Franc
De Cabernet Franc geeft subtiele rode wijnen. Ze zijn zachter dan die van de Cabernet Sauvignon met minder tannine en een fijnere textuur. Vaak heeft wijn van de Cabernet Franc naast rijpe frambozen wat potloodslijpsel in de neus en soms een wat aardse toon die aan groene paprika doet denken.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
























Hoewel de Cabernet Franc kan worden beschouwd als de oervader van de Cabernet-familie staat hij in de schaduw van de populaire Cabernet Sauvignon. Omdat hij het goed doet in koelere klimaten en minder zon en warmte nodig heeft dan de Cabernet Sauvignon, is hij in de Bordeaux vaak als een 'verzekeringsdruif' aangeplant. Mocht de zomer aan de frisse kant zijn, dan vangt de Cabernet Franc de matige Cabernet Sauvignon-oogst op.
In Bordeaux vindt je de Cabernet Franc vooral in de koele Pomerol en St. Emilion, waar de Cabernet Sauvignon het zelden goed doet. Meestal wordt hij hier gemengd met Merlot. De Cabernet Franc maakt zo'n blend zachter, met minder tannines.
In de Loire staat de Cabernet Franc niet in de schaduw, maar in de volle spotlights. Hier worden misschien wel de mooiste cépage wijnen van Cabernet Franc gemaakt. Vooral in Chinon en Bourgueil. Ook in het Noord-Italiaanse Friuli is het een populaire druif.
In het Zuid-Hongaarse Szekszárd worden er eveneens - onbekende maar - uitstekende wijnen van Cabernet Franc gemaakt. In Libanon persen ze er al sinds het begin van de vorige eeuw goede wijn van. Verder vind je hem in de koelere delen van de Nieuwe Wereld, zoals Canada, de koelere provincies van Australië en het Noorden van Californië.