Savagnin
Van de Savagnin Blanc wordt voornamelijk Vin Jaune van gemaakt. Tegenwoordig mengen wijnmakers hem ook wel met 'gewone' Chardonnay, om hem toegankelijker te maken.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
De Savagnin Blanc groeit in de Franse Jura, in het Oosten van het land, tegen de grens met Zwitserland. Je zou het bepaald niet zeggen als je een glas Vin Jeaune proeft, maar de Savagnin is dezelfde druif als de vrij aromatische Traminer, die vooral in Midden-Europa groeit.
De geheel eigen stijl van de Vin Jaune dankt hij aan de bijzondere wijze waarop hij gemaakt wordt. Na de gisting van het Savagnin Blanc sap, wordt de wijn in grote eikenhouten vaten gedaan. Ze worden niet helemaal gevuld, zodat er boven in het vat een laag lucht blijft. Er vormt zich een sluier gist (de voile) op de wijn. Die beschermt de wijn tegen zuurstof en daarmee tegen bederven. Maar tegelijkertijd geeft deze voile aan de wijn allerlei bijzondere aroma’s.