Brachetto
Van de Italiaanse Brachetto druif worden voornamelijk lichte zoete, mousserende rode wijnen gemaakt. In de Lage Landen geen alledaagse kost maar voor de Italianen een geliefde begeleider van vers rood fruit bij het dessert.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.




De Brachetto is een oeroude druif. Waarschijnlijk werd hij al door de Romeinen gecultiveerd. In dezelfde regio als waar hij vandaag de dag nog steeds vandaan komt: Piëmonte. Eeuwenlang werd er een normale rode wijn van geperst totdat wijnmaker Arturo Bersano in de jaren 1960 op het idee kwam om hem onder hoge druk in een licht zoete 'spumante' te transformeren. Dat idee heeft navolging gekregen. Voor zover we weten wordt tegenwoordig van alle Brachetto lichtzoete moussernde rode wijn gemaakt. In de gemeente Acqui in Piëmonte heeft deze wijn zelfs een DOCG status (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) gekregen, de hoogste van het land. Hij wordt gedronken als rode tegenhanger van de lichtzoete mousserende Moscato d'Asti, uit dezelfde regio.