Gamay
De Gamay druif geeft lichte, fruitige wijnen met een frisse, fruitige geur. Kersen, viooltjes, banaan, framboos, rozen, bessen, soms zelfs wat zwarte peper. De Gamay geeft weinig tot geen tannine af en de wijn is niet erg alcoholisch. Wijn van de Gamy zijn over het algemeen geen wijnen om te bewaren, maar om jong te drinken. Je kunt bij ons twee wijnen van de Gamay kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
De Beaujolais is de bakermat van de Gamay. De bekendste Beaujolais wijn van Gamay is de Beaujolais Primeur: superjonge, lichte en paars-rode wijn die traditioneel op de derde donderdag van november op de markt komt en zo snel mogelijk gedronken moet worden.
Buiten de Beaujolais vind je de Gamay een enkele keer in de Loire of in de Mâconnais. Voor kenners: De Gamay staat al sinds de Middeleeuwen in Gaillac in de Franse Sud-Ouest aangeplant, maar er is vrijwel niemand die dat weet. Buiten Frankrijk is vooral Zwitserland relevant voor Gamay, hij behoort hier tot de meest aangeplante blauwe rassen.
De beste Franse Gamay belandt in een Cru uit de Beaujolais. Als je een Gamay uit de Beaujolais wilt kopen, dan is de wijngaard - de Cru - een belangrijk kwaliteitscriterium. Het zijn er tien in totaal: Moulin-à-Vent, Fleurie, Côte de Brouilly, Régné, Brouilly, Morgon, Chiroubles, Chénas, Saint-Amour en Juliénas. Deze Cru's verwijzen naar de wijngaarden. De allerbeste liggen in het heuvelachtige noorden van de regio en hebben veel graniet in de grond.