Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc geeft herkenbare, frisse witte wijnen met een geur van groen fruit als kruisbessen of granny smith. Soms is die geur vermengd met vers gemaaid gras of brandnetel. Een andere keer met vlierbloesem, citroen of groene paprika. Maar altijd met een verkwikkende zuren.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
Herkenbaar, maar toch zijn er behoorlijke verschillen tussen de Sauvignon Blancs uit Europa en die de Nieuwe Wereld. De laatste zijn veel uitbundiger en kruidiger. Met meer tropisch fruit en een vollere smaak. Allemaal dankzij de compleet andere bodemsamenstelling.
Dat onderscheid voedt de discussie wat nu de 'klassieke Sauvignon Blanc' is. Voor de Fransen waarschijnlijk een zinloze vraag. Maar Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland is immens populair. Vooral in Marlborough worden sinds de jaren tachtig prachtige wijnen van deze druif gemaakt worden.
De Franse klassiekers komen uit het Loire dal. De Sancerre en Poully Fumé zijn de bekendste. 100% Sauvignon Blanc, al zetten de Fransen dat nooit op de fles. Ook Bordeaux staat er vol mee. Witte Bordeaux is bijna altijd een blend van Sauvignon Blanc en Sémillon. In Sauternes wordt de Sauvignon Blanc ingezet voor beroemde edelzoete wijnen.
Een wijngeheim dat nog ontdekt moet worden is de Sauvignon Blanc uit het Oostenrijkse Steiermark. Op de steile vulkanische bergflanken geeft deze Sauvignon Blanc hier schitterende wijnen. Zeer mineralig en in de Europese stijl. Dat laatste geldt ook voor het Spaanse Rueda. Fonkelfris zijn de Sauvignon Blancs hier. Maar de laatste jaren gaat de aandacht daar vooral naar de eveneens superfrisse Verdejo.