Viognier
De Viognier geeft uitbundige, droge witte wijnen met een herkenbare geur van gedroogde abrikoos, bloesem en soms iets van perzik. De wijnen zijn vol en zacht. Mild als de Chardonnay. Ze vallen bij een breed publiek in de smaak.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
Het is een klein wondertje dat we tegenwoordig in overvloed Viognier kunnen drinken. Amper 50 jaar geleden was de Viognier bijna uitgestorven. Maar niet helemaal. Want op de steile terassen in de kleine gemeente Condrieu in de Franse Rhône vallei stond hij nog. En van daaruit heeft hij zich verspreid.
De recente populariteit van de Viognier is te danken aan enkele kosmopolitische wijnmakers uit de Nieuwe Wereld. Ze zochten een alternatief voor de Chardonnay. Een wijn die bij een breed publiek in de smaak zou vallen. Een wijn met de zachte zuurgraad van de Chardonnay, maar zonder overheersende houtrijping.
Sauvignon Blanc en Riesling vielen af; teveel zuren. De Muskaat had een te uitgesproken geur. Alleen de zachte Viognier voldeed aan alle eisen. Sindsdien is hij driftig aangeplant door commerciële wijnmakers uit Zuid- en Noord-Amerika. Inmiddels vind je hem ook in Spanje, Hongarije, Italië, in Australië en zelf in India geeft de Viognier heel aardige wijnen. De kwaliteit varieert van bulkwijn tot uitstekend. Maar nergens zijn ze de gelijke van de Condrieu.