Palomino
De Palomino Fino druif is het belangrijkste ingrediënt van de sherry. Als een gewone witte wijn geeft de Palomino Fino frisse, vrij neutrale wijnen. De Portugezen noemen hem Perrum en gebruiken hem graag om mee te blenden. Maar op de witte kalkgronden van Andalusië maakt hij van de Sherry één van de meest complexe wijnen ter wereld.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
Het sherry-procédé is uniek en geeft de wijn een geheel eigen stijl. Niet elke druif is daarvoor geschikt, maar de vrij neutrale Palomino Fino blinkt er in uit. Plezierige bijkomstigheid is dat de druif de hitte van Andalusië prima doorstaat. Zonder moeite zuigt hij het in de winter gevallen regen uit de kalkgronden. De Palomino Fino geeft bovendien een flinke opbrengst per hectare, zonder de kwaliteit van de wijn aan te tasten.
De Palomino Fino staat ook aangeplant in de Portugese regio Alentejo. Daar noemen ze hem Perrum en blenden ze er vrolijk mee voor droge witte wijnen. Ook staat hij in Nieuw-Zeeland, Australië en Argentinië. Net als in Spanje maken ze er in de Nieuwe Wereld graag Sherry-achtige wijnen van. Zelfs in Frankrijk tref je hem aan, maar natuurlijk hebben de Fransen hem stiekem hun 'eigen naam' gegeven: de Listán.