Shiraz
Hoe je Syrah of Shiraz smaakt, hangt vooral af van waar hij vandaag komt. Syrah uit de Franse Rhône is subtieler en ingetogener dan de Shiraz uit de Nieuwe Wereld. In de Rhône zijn ze vaak iets rokerig, kruidig en mineralig. Soms ruikt hij iets peperig. De Shiraz uit Australië is aanmerkelijk krachtiger en vaak iets zoeter.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
Oorspronkelijk komt de Syrah uit het Noordelijke deel van de Franse Rhône Vallei. De gemeente Hermitage wordt als zijn bakermat beschouwd. Eeuwenlang werd hij vooral gebruikt om blends van andere druiven meer diepgang, kleur en kruidigheid te geven.
In de 18e eeuw belandden Syrah druiven zelfs in de grote Bordeaux van Lafite en Latour. Nog steeds wordt hij gemengd met bijvoorbeeld Grenache in Château-Neuf-du-Pape.
De laatste jaren is de Shiraz aan een stevige opmars bezig als uiterst populaire cépage wijn. En dat is niet in de laatste plaats te danken aan de Australische wijnmakers. De Shiraz - zoals hij buiten de Rhône genoemd wordt - was een van de eerste druiven die hier in de negentiende eeuw arriveerde. Inmiddels is het de meest aangeplante druif van Australië.
De Australische Shiraz uit bijvoorbeeld Hunter Valley of Barossa is voller, rijper en meestal iets zoeter dan de Syrah uit de Rhône. Bombastischer, met andere aroma's, variërend van chocolade, potloodslijpsel tot zwarte peper.
Ook steeds meer wijnmakers in Californië, Spanje, Oostenrijk, Italië en Hongarije zijn sinds enkele jaren driftig aan het experimenteren geslagen met deze dieprode krachtpatser.