Mauzac
De witte Mauzac druif geeft fris-droge witte wijnen met een appelig aroma. Hij komt uit de Franse Gaillac en hij is van alle markten thuis. Veel gebruikt voor mousserende wijn, maar ook prima geschikt voor zoete of droge stille wijnen.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
De mousserende wijnen uit Gaillac worden vaak van enkel Mauzac gemaakt. In stille blends heeft hij meestal gezelschap, bijvoorbeeld van Loin de l'oeil, een andere typische Gaillac-druif.
Rond het begin van onze jaartelling is de Mauzac al beschreven. Sindsdien heeft hij de Gaillac niet verlaten. Op één uitstapje naar Limoux in de Languedoc na. Wijnboeren maken er daar hun Blanquette de Limoux van, een iets mousserende wijn met een lichte mousse en een zoet-frisse smaak.
Méthode Ancestrale Er is een reden waarom er al eeuwen juist mousserende wijn van Mauzac wordt gemaakt. Hij rijpt erg laat. Wanneer de winter intreedt, is de most vaak nog niet helemaal uitgegist. Als de wijn dan toch al gebotteld wordt, gist hij in de fles verder en krijg je een mousserende wijn. Dit heet de Méthode Ancestrale. Veel wijnboeren uit Gaillac maken nog steeds op deze manier hun mousserende wijnen.