Pinot Bianco
De Pinot Blanc geeft delicate, soms wat ingetogen, vaak frisse witte wijnen. Doorgaans zijn ze droog, met een brede, toegankelijke smaak die een beetje doet denken aan Chardonnay.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
Het is een beetje een treurig verhaal met de Pinot Blanc. Ze geeft prima wijnen. En omdat haar wijn toegankelijk is, niet overdreven veel zuren heeft en bovendien uitstekend combineert, heeft elke sommelier er wel een paar in z'n repertoire.
Maar die bescheidenheid heeft ook een keerzijde. Hoewel je haar op allerlei plaatsen tegenkomt, speelt ze nooit de eerste viool. Vaak staat ze verdekt opgesteld achter een paar struiken Chardonnay. Ze leidt een bescheiden bestaan in de schaduw van grote broers Pinot Gris en Pinot Noir.
Pinot Blanc is bekend uit de Elzas, al behoort ze - exemplarisch - daar niet tot de 'edele vier'. Ook in de Noord-Italiaanse Alto Adige wordt veel 'Pinot Bianco' gemaakt, vaak in de stijl van een frisse Chardonnay. Duitsers spreken dus liever van Weissburgunder en weten er uitstekende wijnen van te maken, bijvoorbeeld in de Moezel of in de Pfalz.
In het Oostenrijkse Burgenland laten de wijnmakers haar graag zo lang mogelijk aan de stokken hangen. Van de overrijpe druiven worden vervolgens weldadig zoete Prädikatsweinen van gemaakt.