Dolcetto
Een goede wijn van de Italiaanse Dolcetto druif geeft frisse, zachte rode wijnen waarin je vooral kersen herkend. Rijpe zwarte kersen in de geur en in de smaak, bitterzoete kersen in de afdronk. Dolcetto is niet zoet, zoals de naam 'de kleine zoete' doet vermoeden.
Voor meer informtie zie onderaan de pagina.
















Je vindt de Dolcetto voornamelijk in Noord-Italië, in het bijzonder in Piëmonte. Het probleem van de Dolcetto is dat daar ook andere blauwe druiven groeien, zoals de Barbera en de Nebbiolo. En die staan toch net iets hoger aangeschreven.
Vandaar dat de Dolcetto zelden op de eerste plek van het prioriteitenlijstje van de wijnmaker staat. De taak van de Dolcetto is daarom vooral om de regio van smakelijke, maar eenvoudige tafelwijn te voorzien. Het komt goed uit dat de Dolcetto minder zon nodig heeft dan de tere glamourdruif Nebbiolo. Daarom vult hij de wijngaarden waar de Nebbiolo niet kan rijpen.
De Dolcetto groeit ook in Ligurië, maar daar noemen ze hem liever Armeasco.