Ribolla Gialla
De Ribolla of voluit: Ribolla Gialla druif geeft witte wijnen met een pittige zuurgraad en een wat notige smaak. Ze zijn slank en fris en hebben een bescheiden, ingetogen geur.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
Je vindt de Ribolla in het uiterste Noordoosten van Italië, in de regio Friuli. Daar groeit hij op de steile heuvels van de districten Collio en Colli Orientali aan de grens met Slovenië. Net over de grens groeit hij ook. De wijnmakers noemen hem daar Rebula. Het is een zeer oud druivenras. Al in de dertiende eeuw duikt hij op in documenten van de katholieke kerk. In dezelfde regio als waar hij nog steeds staat aangeplant.
In Griekenland groeit de Robola druif. Op het Griekse eiland Kefalonia maken ze er stevige, mineralige en citroenfrisse witte kwaliteitswijnen van. Lange tijd werd gedacht dat dit dezelfde druif is als de Ribolla. Hij zou in de dertiende eeuw door de Venetianen vanuit Griekland naar Slovenië zijn gebracht. Een mooi verhaal. Te mooi om waar te zijn wellicht. Want DNA-analyse heeft uitgewezen dat de Ribolla en Robola niet verwant zijn.