Tempranillo
De Tempranillo is de belangrijkse blauwe kwaliteitsdruif van Spanje. Hij geeft dieprode wijnen met een fruitige geur van bosvruchten als bramen, aardbei, bosbessen, zwarte kersen en framboos. Het zijn over het algemeen weelderige, soepele wijnen. Ga je een Tempranillo kopen, let er dan op hoe oud hij is en of/hoe lang hij gerijpt heeft op eikenhout.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
Je vindt de Tempranillo in bijna alle wijnregio's in Spanje. Waarschijnlijk komt de Tempranillo oorspronkelijk uit La Rioja. Wijnmakers mengen hem graag met andere druiven. De smaak van de wijn is vooral afhankelijk van hoe de Tempranillo precies gemaakt is. Dat kan jong en zonder rijping op eikenhout zijn, zoals een Joven uit Rioja. Maar de meeste Tempranillo wordt wel in eikenhouten vaten gerijpt, tot Crianza of Reserva. Die zijn rijker van smaak, met een zwoel vanille-aroma.
Internationaal staat de Tempranillo nog aan het begin van een defitieve doorbraak. Jarenlang is hij over het hoofd gezien. Wijnmakers uit de Nieuwe Wereld waren gefocust op de druiven van boven de Pyreneën, liefst uit de Bordeaux.
De Spanjaarden hebben er zelf ook een bijdrage aan geleverd. Ze zetten de naam van de druif nooit op het etiket. Bovendien heeft de Tempranillo in elke regio z'n eigen naam. Ull de Llebr in Catalonië, Tinto Fino in Ribera del Duero, simpelweg Tinto in Madrid, Tinto Roriz in de Douro Vallei, Aragonez in Alentejo, Cencibel in Valdepeñes en elders weer Tinto de País, Tinto de la Rioja of Tinta de Toro. Allemaal Tempranillo dus.
Inmiddels zijn wijnmakers in Australië driftig gaan experimenteren met de Spaanse druif, die zich uitstekend thuis voelt in een warm en zonnig klimaat. Ook in Californië, Zuid-Frankrijk en Italië wordt hij steeds meer aangeplant. Maar de beste Tempranillo's komen voorlopig nog uit Spanje.