Verdejo
Wijn van de Spaanse Verdejo druif is stuivend en fris met 'groene' tonen van grapefruit, limoen en rabarber. Verdejo wordt meestal jong gedronken en combineert uitstekend met visgerechten.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
De beste Verdejo's komen uit de Spaanse wijnregio Rueda. Daar komt hij oorspronkelijk vandaan. Pas sinds de jaren negentig is hij populair. Jarenlang was de Verdejo een ondergeschoven kindje en eind vorige eeuw zelfs bijna verdwenen.
Een paar gerenommeerde Spaanse wijnmakers heeft daar verandering in gebracht. En met succes. Want de laatste jaren is hij zeer populair. Wijndrinkers houden momenteel van frisse witte wijnen en de Verdejo past uitstekend in het rijtje met Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc.
Om de wijn zo fris mogelijk te maken worden de druiven vaak tijdens de koelte van de nacht geplukt en zo snel mogelijk geperst. Het sap gaat daarna in metalen vaten om contact met zuurstof te voorkomen. Een enkele wijnmaker geeft zijn Verdejo nog een houtrijping. Die kunnen langer bewaard worden, maar dit type Verdejo is steeds zeldzamer aan het worden.