Gewürztraminer
Je herkent hem op een kilometer afstand, de Gewürztraminer. Het is de kruidigste variant uit de Traminer familie. Goudgeel en met een bijna bombastisch aroma van lychees, rozen, tropisch fruit en soms een snufje zwarte peper. Leer de bovenstaande zinnen uit je hoofd en je kan hem blind herkennen.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
De Gewürztraminer is bij ons vooral bekend uit de Elzas, waar hij samen met de Riesling, Pinot Gris en Muskaat tot één van de vier edele druiven gerekend wordt. Vrijwel nergens anders ter wereld krijgt hij zo'n intens en delicaat aroma.
Nergens? Nou, de Noord-Italiaanse regio Alto Adige mogen we geen tekort doen. De Gewürztraminer komt oorspronkelijk uit deze Noord-Italiaanse regio, die tot de Eerste Wereldoorlog nog bij Oostenrijk hoorde. De Italianen maken hun Gewürztraminer iets ingetogener dan in de Elzas. Strakker en met een minder uitbundig aroma.
De Oostenrijkers spelen ook een aardige viool mee. Vooral als de wijnmakers rond de Neusiedlersee de druiven pas diep in de herfst plukken om er zoete Spätlese van te maken. Dan laat de Gewürztraminer zich van één van zijn mooiste kanten zien. Ook in Duitsland vind je goede exemplaren en zelfs tot in Nieuw-Zeeland vind je tegenwoordig heel aardige Gewürztraminers.