Trebbiano
Superlatieven zijn niet eenvoudig te vinden voor de Trebbiano druif, behalve dat hij veel is aangeplant. Want hij geeft wat saaie, neutrale witte wijn met frisse zuren. Hoeft helemaal niet slecht of onplezierig te zijn, maar vaak wel een beetje saai. Gelukkig wordt de Trebbiano vaak geblend met andere druiven.
Voor meer informatie zie onderaan de pagina.
Desalniettemin struikel je er over in Italië. Hoe kan dat nou? Waarschijnlijk omdat de Trebbiano prima ondersteuning biedt voor lichte gerechten. Hij is fris en vriendelijk maar leidt zelden de aandacht van je kookkunsten af.
Eigelijk is de Trebbiano een druivenfamilie. Er zijn verschillende variëteiten, van Trebbiano Toscano tot Trebbiano di Lugana. Je vindt de Trebbiano vooral de noordelijke wijnregio's van Italië. Drink je wel eens een glas Saove, dan drink je hoogstwaarschijnlijk Trebbiano.
Tot voor enkele jaren geleden was het verplicht een beetje Trebbiano in de Chianti te gieten, die verder van Sangiovese wordt gemaakt. Een heel slecht idee want daar wordt deze rode wijn niet beter van. Gelukkig zijn er steeds minder wijnmakers die het doen.
Helemaal Italiaans is de Trebbiano niet. Het is exact dezelfde druif als de Ugni Blanc uit Frankrijk. Het Vaticaan heeft hem daar in de 14de eeuw al naartoe gebracht.